Achtergrond Steeds meer Nederlanders hebben overgewicht of obesitas. Dit wordt in verband gebracht met kosten voor de maatschappij: directe kosten als stijgende zorguitgaven en indirecte kosten als verlaagde arbeidsproductiviteit. De consumptie van bewerkte voeding is een mogelijke oorzaak van deze kosten en daarom is onderzoek naar beleidsinstrumenten die de consumptie van bewerkte voeding kunnen verlagen interessant. Doelstelling i) Onderzoeken of een belasting op bewerkte voeding kan leiden tot een positieve wijziging van het voedingspatroon van de consument. ii) Onderzoeken of een verlaging van de consumptie van bewerkte voeding leidt tot een betere gezondheid en lagere zorguitgaven. Methoden i) Op basis van een overzicht van de huidige wetenschappelijke literatuur wordt beschreven wat de huidige inzichten zijn over de effecten van een belasting op voeding. ii) Met behulp van logistische regressie wordt het effect van de consumptie van bewerkte tussendoortjes op de kans op negatieve gezondheidsuitkomsten geschat. Data De data die is gebruikt voor de statistische analyse bestaat uit een combinatie van twee vragenlijsten van het LISS-panel: ‘45 Restrained Eating vs. Food Worry and Power of Food as Competing Explanations of Overeating and Overweight’ bevat data over de consumptiefrequentie van tussendoortjes en ‘2 Health, Wave 4’ bevat data over de gezondheid. Resultaten i) Een belasting op voeding heeft het potentieel om de consumptie van bewerkte voeding significant te verlagen. ii) De consumptie van bewerkte voeding leidt tot een stijging van de hoeveelheid snelle suikers, ongezonde vetten, het totaal aantal geconsumeerde calorieën en tot een algemene verlaging van de voedingswaarde van het dieet. iii) De consumptie van bewerkte tussendoortjes heeft geen significant effect op het gebruik van zorgverlening of medicijnen; de consumptie van bewerkte tussendoortjes heeft wel een significant effect op de kans van het ervaren van belemmeringen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Conclusie Het is nog niet met zekerheid te zeggen dat een belasting op bewerkte voeding een effectief instrument is om zorguitgaven te beperken. Een belasting op bewerkte voeding kan wel zorgen voor een verlaging van de consumptie van bewerkte voeding. De verlaagde kans op het ervaren van dagelijkse belemmeringen leidt niet direct tot lagere zorguitgaven. Vervolgonderzoek naar dit onderwerp dient zich vooral te richten op de effecten van de consumptie van bewerkte voeding in de praktijk.

Gielen, A.C.
hdl.handle.net/2105/34743
Business Economics
Erasmus School of Economics

Suzuki, Emiel. (2016, August 19). Een belasting op bewerkte voeding & het effect op de gezondheid. Business Economics. Retrieved from http://hdl.handle.net/2105/34743