Dit onderzoek laat zien dat particulier opdrachtgeverschap een stijgende belangstelling geniet, zowel bij de woonconsument als bij de overheid. Daarvoor lijken twee oorzaken aanwijsbaar. Allereerst is er een verandering in de samenleving gaande. De woonconsument laat zich steeds minder betuttelen en eist zijn zelfstandigheid op. De woning wordt meer een uitdrukking van de eigen woonwensen. Particulier opdrachtgeverschap maakt duidelijk dat er behoefte is aan een manier van woningbouwontwikkeling waarin de samenleving zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk is en de overheid hierin een faciliterende rol speelt.

Een tweede oorzaak voor de stijgende interesse in particulier opdrachtgeverschap is te herleiden naar de gevolgen van de economische crisis van 2008. De woningbouwontwikkeling, en de hieraan verbonden grondverkoop, heeft sinds 2008 een aanzienlijke daling doorgemaakt. De derving van deze inkomsten heeft gemeenten noodgedwongen doen zoeken naar alternatieve ontwikkelmodellen. De mogelijkheid om de grond direct aan de particulier te verkopen (in plaats van aan een projectontwikkelaar) heeft een invulling gekregen middels facilitair grondbeleid. Een interessant aspect van deze ontwikkeling is de omkering van de bouwketen. De woonconsument is al in een eerder stadium betrokken en de projectontwikkelaar, die tot 2008 een voorname rol vervulde, is veelal uitgesloten van deelname.

Otgaar, A.H.J., Heurkens, E.W.T.M.
hdl.handle.net/2105/37482
Master City Developer
Erasmus School of Economics

Raithel, R.A. (René). (2017, February). Particulier opdrachtgeverschap: De crisis als een zegen in vermomming?. Master City Developer. Retrieved from http://hdl.handle.net/2105/37482