Eerder onderzoek heeft geïndiceerd dat individuen met angst- en eetstoornissen geassocieerd worden met een selectieve verwerking van stimuli die stoornisrelevant zijn. Een dot-probetaak is gebruikt om te onderzoeken of aandachtsbiases voorkomen bij een niet-klinische populatie. Specifiek is onderzocht of individuen die hoog scoren op de subschaal extern eten van de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag (NVE) en individuen die hoog scoren op de subschaal emotioneel eten (NVE), geassocieerd kunnen worden met een bias in de selectieve aandacht voor voedselgerelateerde afbeeldingen. Daarnaast is onderzocht of hoog externe eters en hoog emotionele eters cognitieve vermijding aanwenden, wanneer voedselgerelateerde stimuli strategisch verwerkt worden. De reactietijden zijn vergeleken met die van een controlegroep. Wanneer voedselafbeeldingen 100ms worden aangeboden vertonen alle groepen cognitieve vermijding. Tijdens de 500ms- en 1750ms-conditie laten alle groepen een aandachtsbias voor voedselgerelateerde afbeeldingen zien. Er zijn echter geen significante verschillen gevonden tussen de groepen. Bevindingen worden bediscussieerd in relatie tot eerder onderzoek.

,
Mayer, B.N., Franken, I.A.H.
hdl.handle.net/2105/4100
Psychology
Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Donselaar, E.C. (2007, June 21). Informatieverwerking en eetstoornissen.. Psychology. Retrieved from http://hdl.handle.net/2105/4100