Vraag een horecaondernemer naar zijn/haar beleving bij de wet- en regelgeving en je hoort weinig positieve verhalen. Daarbij gaat het dan met name om de hoeveelheid regelgeving en tegenstrijdige aanwijzingen van handhavers. Het was voor ons, de auteurs van deze scriptie, aanleiding tot nader onderzoek. Allereerst hebben we ons verdiept in de wet- en regelgeving. Het werd al snel duidelijk dat een horecaondernemer met heel veel regelgeving vanuit verschillende disciplines geconfronteerd wordt. Hoe zit het met dat conflicterende beleid? Het was bijzonder verrassend dat strijdige regels maar zeer sporadisch voorkomen. Wat als strijdig wordt genoemd blijkt in de praktijk veroorzaakt door interpretatieverschillen. De beleidsvrijheid van de handhaver heeft als negatief neveneffect het risico tot conflicteren. Het streven was het gezamenlijk oplossen van het probleem. Er was duidelijk sprake van coördinatie, integratie en samenwerking. De leden uit de verschillende netwerken hebben deze manier van samenwerken als zeer geschikt ervaren om dit soort problemen op te lossen. De gekozen werkwijze lijkt algemeen toepasbaar waar het gaat om de relatie tussen overheid en ondernemers. Het is, zo blijkt, juist de communicatie zoals vormgegeven is in de werkgroepen die leidt tot inleving, draagvlak en afstemming.

, ,
Edwards, A., Sluis, A. van
hdl.handle.net/2105/4522
Public Administration
Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Meershoek, M.A., & Gowricharn, R. (2008, August). Netwerken als oplossing voor lokale beleidsproblemen in de horeca. Public Administration. Retrieved from http://hdl.handle.net/2105/4522