2020-11-03
De adoptie van online aangifte bij de Politie
Publication
Publication
Een onderzoek naar de factoren die van invloed zijn op de bereidheid van de burgers in Nederland om online aangifte te doen bij de politie.
Dit onderzoek is gericht op de adoptie van digitale aangiftes door de burgers bij de politie in Nederland. De aanleiding voor dit onderzoek is gebaseerd op eerder onderzoek naar de aangiftebereidheid van de burgers in Nederland. Hieruit bleek dat burgers niet graag aangifte doen, vanwege het gebrek aan vertrouwen in de afhandeling van de aangifte bij de politie. Van bepaalde delicten is bekend dat de burger zowel online als op het politiebureau aangifte kan doen. In dit onderzoek wordt bepaald welke factoren de burgers beïnvloeden om een aangifte bij de politie online te doen. Om de determinanten van de adoptie van online aangifte bij de politie te kunnen identificeren, is er in de literatuur eerst gezocht naar relevante determinanten van e-government services en zijn er vijf hypothesen opgesteld. De vijf, uit de literatuur afgeleide, determinanten zijn: ervaren nut, gebruiksgemak, sociale beïnvloeding, vertrouwen in het internet en vertrouwen in de politie. In dit onderzoek is de relatie van deze factoren op de adoptie van online aangifte door de burger bij de politie getoetst. Voor het onderzoek zijn vier vignetten opgesteld, gericht op verschillende delicten: (1) fietsendiefstal, (2) inbraak, (3) vernieling en (4) zakkenrollerij. De opgestelde hypothesen zijn eerst getoetst in een algemene setting waarin de vier delicten samen zijn genomen. Daarnaast heeft ook hypothesetoetsing plaatsgevonden in relatie tot elk afzonderlijk delict, wat een genuanceerd beeld oplevert. De empirische data is verkregen door middel van een survey, die volledig ingevuld is door 241 respondenten. Deze survey bestond uit totaal 19 stellingen om de onafhankelijke variabelen te meten, 12 stellingen (drie per delict) om de afhankelijke variabele te meten en drie controle variabelen. De conclusie is dat drie variabelen een significante invloed hebben op de adoptie van online aangifte door de burgers bij de politie, namelijk: ervaren nut, ervaren gebruiksgemak en sociale beïnvloeding. In tegenstelling tot de verwachtingen is gebleken dat vertrouwen in het internet en vertrouwen in de politie geen significante invloed hebben op het doen van online aangifte door de burger. Hiermee zijn drie hypothesen bevestigd en twee zijn weerlegd. Per type delict is de verklarende determinant verschillend. Ervaren Nut lijkt verklarend te zijn in delict type één en twee. Gebruiksgemak is in delict type één en vier bepalend. En sociale invloed komt in drie typen delicten (twee, drie en vier) voor als determinant en is in het derde type delict de enige verklarende determinant voor de adoptie van online aangifte door de burgers. In het vijfde hoofdstuk worden er aanbevelingen geformuleerd voor zowel de praktijk als voor de wetenschap.
Additional Metadata | |
---|---|
Dr. V.M.F. Homburg, Dr. P. Marks | |
hdl.handle.net/2105/56483 | |
Public Administration | |
Organisation | Erasmus School of Social and Behavioural Sciences |
Zanaida Dahoe. (2020, November 3). De adoptie van online aangifte bij de Politie. Public Administration. Retrieved from http://hdl.handle.net/2105/56483
|