Uit dit onderzoek blijkt dat jongvolwassenen verschillend reageren op beperkingen van de woningmarkt, bij de zoektocht naar nieuwe woonruimte. Over het algemeen zal de jongvolwassene allereerst proberen om het budget te vergroten, wanneer het niet lukt om een passende woning te vinden, 53% van de jongvolwassenen ziet dit als optie. Het vergroten van het zoekgebied ziet de jongvolwassene daarna als beste optie (43%). De concessie wordt in eerste instantie dus liever niet gedaan op het niveau van de woning. Indien de jongvolwassene bereid is een aanpassing te doen op het niveau van de woning, kiest het grootste deel eerder voor woonconcepten waar ingeleverd wordt op ruimte. 22% van de jongvolwassenen in dit onderzoek ziet een studio als optie en 24% een tiny house. Concepten waar ingeleverd wordt op privacy zijn minder populair, bijvoorbeeld co-living (8% ziet dit als optie) en een sociaal-woonconcept (14% ziet dit als optie). Antikraak wordt door 9% van de jongvolwassenen als een optie beschouwd en kraken is de minst populaire woonstrategie en wordt door slechts 5% van de jongvolwassene als optie gezien. Het merendeel van de jongvolwassenen wijst de diverse woonconcepten en -strategie├źn af. Op de huidige woonplek blijven wonen geniet de voorkeur.

In dit onderzoek is een koppeling gemaakt tussen de gedragingen van de jongvolwassenen op de woningmarkt en het gedrag onder beperkingen uit de literatuur. Botti et al. (2018) heeft onderzoek gedaan naar keuzes onder beperkingen en bijpassend gedrag. De gedragingen van Botti et al (2018) zijn gebruikt voor dit onderzoek. Op de woningmarkt kunnen jongvolwassen; naleving, afwijzing, aanpassing en rebellie vertonen. Het gedrag aanpassing kan op verschillende aspecten; ruimte, locatie, privacy en zekerheid. Uit dit onderzoek blijkt dat de grootste groep reageert met afwijzing. Daarna volgt naleving en daarna aanpassing. Jongvolwassenen passen zich het liefst aan op locatie, vervolgens op ruimte en daarna op privacy en zekerheid. Rebellie heeft niet de voorkeur van jongvolwassenen.

, ,
J. van Haaren (Jeroen)
hdl.handle.net/2105/65403
Master City Developer
Erasmus School of Economics

B. Djajadiningrat (Bram). (2022, December 19). De woonkeuzes van jongvolwassenen als het niet lukt op de woningmarkt. Master City Developer. Retrieved from http://hdl.handle.net/2105/65403