Hedendaagse organisaties hebben te maken met een omgeving die aan verandering onderhevig is. De snelheid en de complexiteit van deze veranderingen nemen in de tijd toe. Traditioneel ingerichte organisaties hebben moeite om met deze turbulente omgeving om te gaan. Zij zijn door de vergaande arbeidsdeling niet flexibel genoeg om aan de nieuwe eisen te voldoen. Externe complexiteit is niet op te vangen door organisaties die vergaande arbeidsdeling toepassen. Organisaties moeten veranderen van complexe organisaties met simpele taken naar simpele organisaties met complexe taken. Nieuwe productieconcepten zijn dan ook gericht op het vergroten van de flexibiliteit en verkleinen van de interne complexiteit. Om deze verandering te bereiken richten veel organisaties zich op de interne organisatie, hiervoor herstructureren zij de arbeidsorganisatie en het productieproces. Teams zijn een veel gebruikte manier om de arbeidsorganisatie te herstructureren. Ondanks dat het gebruik van teams in de belangrijkste nieuwe productieconcepten worden aangeraden, groeit het aantal kritische artikelen over het succes van teamwerk in de wetenschappelijke literatuur. Daarnaast is vaak niet duidelijk welke bijdrage teams leveren aan de kwaliteit van de organisatie en worden verbeteringen toegeschreven aan het geheel van maatregelen dat is genomen. Aanleiding om de effecten van teamwerk nader te bestuderen. Dit onderzoek zal de meerwaarde van teams onderzoeken voor de kwaliteit van de organisatie. Het empirische deel van dit onderzoek vindt plaats in de productiefabriek van Bruynzeel Keukens (BK) in Bergen op Zoom. Teams bij BK zijn volgens de richtlijnen van Lean Production ingericht. Niet op alle onderzochte punten zijn goede resultaten behaald maar op de punten rendement, verzuim, de machinebezettingsgraad, afkeuringspercentage/materiaaluitval, leverbetrouwbaarheid, voorraadhoogtes, omsteltijden en het aandragen van nieuwe ideeën zijn door de inbreng van teams verbeteringen opgetreden. Tevens kan BK pieken in de productie met het gebruik van teams goed opvangen. Op grond van dit empirisch onderzoek bestaat er geen reden te twijfelen aan de positieve bijdrage van teamwerk aan de kwaliteit van de organisatie. De inrichting van de arbeidsorganisatie en de organisatie rondom het productieproces zijn bepalend voor de verbetering van de kwaliteit. De rol en inbreng van teamwerk is zo prominent dat zonder deze vernieuwing de resultaten anders zouden zijn dan op dit moment.

, ,
Jetten, Drs. L.F.J., Achterberg, Dr. P.
hdl.handle.net/2105/8842
Sociology
Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Schutter, K. de. (2011, January 4). Teams in organisaties. Sociology. Retrieved from http://hdl.handle.net/2105/8842